W wideoporadniku zatytułowanym
Kulinaria w szkle Leszek Szurkowski pokazuje, jak robić
dobre zdjęcia butelek, korzystając z bezprzewodowego systemu sterowania lampami błyskowymi Nikon CLS. Omawia sposób fotografowania zarówno na jasnym, jak i ciemnym tle. Bezprzewodowe
wyzwalanie lamp systemem CLS nie tylko pozwala łatwo zastosować np. oświetlenie tylne, ale też – dzięki możliwości wykorzystania bardzo krótkich czasów błysku – ułatwia zamrażanie ruchu, co wygląda szczególnie efektownie, jeśli fotografujemy np.
wodę nalewaną do szklanki z cytryną. Prowadzący podpowiada, z jakich
obiektywów korzystać, oraz jakie wybrać ustawienia aparatu. Zwraca też uwagę na odpowiednie przygotowanie planu zdjęciowego. Podpowiada, jak uniknąć najczęstszych
błędów związanych z fotografowaniem płynów w szklanych naczyniach – np. zaleca korzystanie z białych rękawiczek w celu uniknięcia
zabrudzeń na szkle. Szurkowski pokazuje, jak wykorzystać zwyczajne przedmioty dostępne w każdej kuchni do odpowiedniej modyfikacji oświetlenia.
|
fot. Leszek Szurkowski |
Bezpośredni link do wideoporadnika: www.szerokikadr.pl
Zobacz także:Nikon D300S – nowy firmwareAktualizacja oprogramowania lustrzanki Nikon D300COOLPIX P7700 – firmware 1.2Chris Niedenthal – spotkanie autorskie w WarszawieObiektyw portretowy 1 NIKKOR 32 mm f/1,2Fotografia z podróżyRafał Makieła fotografem maja w Szerokim KadrzeSzeroki Kadr: Marcin Ryczek i "Człowiek karmiący łabędzie"Robert Wolański – fotograf miesiąca w Szerokim KadrzeSzeroki Kadr: Jak zrobiłem to zdjęcie?